Search
  • CREAA Cyprus

Ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου

Έντιμοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,


Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και κύριοι,


Με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και υπερηφάνεια σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση 2019 του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), που φέτος συμπληρώνει αισίως 41 χρόνια παρουσίας στα κυπριακά δρώμενα και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Η θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση μας και η παρουσία σας εδώ, τιμά ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας.

2 Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω ότι ο τομέας των ακινήτων ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία της πατρίδας μας, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με πολλά συναφή επαγγέλματα.

Ο Σύνδεσμός μας στηρίζει ενεργά και στο μέγιστο βαθμό την Κυπριακή Κτηματαγορά, και στέκεται πραγματικός αρωγός στην ανάπτυξη της οικονομίας. Κυπριακή Οικονομία Παρόλο που Κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης και παρόλο που τα τελευταία χρόνια η εξωγενής ζήτηση για αγορά ακινήτων έχει αυξηθεί, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η κυπριακή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει εύθραυστη και ως εκ τούτου απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέους εξωγενείς απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες διότι στην ευρύτερη περιοχή μας, συμβαίνουν πολλά και 3 διάφορα. Χρειάζεται να είμαστε διορατικοί, να προβλέπουμε τις νέες εξελίξεις και να βρίσκουμε έγκαιρα σωστές λύσεις. Για να έχουμε μέλλον και καλές προοπτικές, το κράτος πρέπει «να είναι και να φαίνεται αξιόπιστο» όχι μόνο προς τους ξένους αλλά και τους ντόπιους επενδυτές ακινήτων. Επίσης, δεν πρέπει να φτάσουμε «στα άκρα της αυστηρότητας των τραπεζιτικών κανονισμών», που μερικές φορές, ακόμη και «τα καθαρά χρήματα» αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να μεταφερθούν στην Κύπρο.

Η Εξωγενής ζήτηση των Ακινήτων Οι ανταγωνιστικές χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνον αυξάνονται αλλά επίσης βελτιώνουν και τα δικά τους οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων. Πρέπει να εκτιμήσουμε έγκαιρα και σωστά το νέο εξωγενή ανταγωνισμό και να αντιδράσουμε άμεσα με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να λάβουμε υπόψη τα νέα αναμενόμενα 4 κίνητρα επενδύσεων ακινήτων, που θα ανακοινωθούν σύντομα στην Ελλάδα. Είναι αδήριτη ανάγκη το κράτος να συνεχίσει με σύνεση να στηρίζει, αλλά και να ενισχύει τα υφιστάμενα κίνητρα ακινήτων, ώστε να προσελκύει «σοβαρές επενδύσεις» και κάνοντας «σοβαρό έλεγχο» στους ξένους επενδυτές με απώτερο στόχο τη βελτίωση της Κυπριακής οικονομίας.

Η Ενδογενής ζήτηση των Ακινήτων Παρόλο που η Εξωγενής Ζήτηση για αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταγράφει αυξήσεις, πολλά προβλήματα και ανασταλτικοί παράγοντες συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ενδογενή ζήτηση για αγορά ακινήτων από Κύπριους. Μερικά από αυτά τα προβλήματα είναι τα ακόλουθα:

1 ον Οι δυσκολίες στη σύναψη στεγαστικών δανείων λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων και διαδικασιών που ακολουθούν οι εμπορικές τράπεζες. 2 ον Οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τη δυνατότητα αγοράς κατοικίας από την μικρομεσαία τάξη. Εισηγούμαστε τα ακόλουθα νέα οικονομικά κίνητρα στα ακίνητα: 1 ον) Να μειωθεί προσωρινά για μια περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνων, ο φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών που πληρώνουν οι ιδιώτες Πωλητές (όχι εταιρείες) για οικιστικά τεμάχια και Οικόπεδα από το 20% στο 10%. 2 ον) Να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης στα κέντρα των πόλεων. 3 ον ) Να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν τα κριτήρια για τις μεμονωμένες κατοικίες. Θα ήθελα συνάμα να επισημάνω το θέμα των ψηλών ενοικίων. Η αγορά λειτουργεί με την προσφορά και τη ζήτηση και καθορίζει το ύψος των ενοικίων. Πολλοί υπήρξαν οι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των ενοικίων. Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι οι πιο κάτω : 6 Η ανάπτυξη της ημερήσιας ενοικίασης ή το λεγόμενο «Airbnb», Η έλευση μεγάλων ξένων εταιρειών με τους υπαλλήλους τους, και η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση λόγω της ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε τις πιο κάτω λύσεις: Να υποχρεωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση με ημερήσια ενοικίαση, ( το λεγόμενο «Airbnb» ), να δηλώσουν στο κράτος τα ακίνητά τους και να επωμιστούν και τις ανάλογες φορολογίες.

Να εκσυχρονιστεί ο Περί Ενοικιοστασίου νόμος και να γίνει πιο ακριβοδίκαιος, και, Να δικαιούνται να προσφέρουν το ακίνητό τους προς ενοικίαση οι αγοραστές δικαιούχοι του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Έντιμοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και κύριοι,

Οι εγγεγραμμένοι και αδειούχοι κτηματομεσίτες αντιμετωπίζουν διαχρονικά πολλά και σοβαρά προβλήματα. Παρά την ψήφιση του Νόμου Περί Κτηματομεσιτών του 2010 και την Τροποποίηση του 2017, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Απαιτούνται να γίνουν νέες τροποποιήσεις στους Περί Κτηματομεσιτών Νόμους για να διορθωθούν οι αδυναμίες, τα κενά και οι ελλείψεις. Χρειάζεται να γίνει σοβαρή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους. Αναφέρω πιο κάτω μερικά από τα αιτήματα μας, τα οποία εδώ και μερικά χρόνια προωθούμε στο Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), αλλά μέχρι στιγμής χωρίς κανέναν αποτέλεσμα: 1 ον Να καταργηθεί η Μία εκ των Δύο Αδειών της άσκησης του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη. Δεν υπάρχει άλλο Επάγγελμα στην Κύπρο που να πληρώνει δύο άδειες. 8 2 ον Να καταργηθεί η πληρωμή του τέλους 2/10,000 από τους κτηματομεσίτες πάνω στις πωλήσεις τους, επειδή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των κτηματομεσιτών, εφόσον δίνει το δικαίωμα στο πρόεδρο του Συμβουλίου να ενημερώνεται και γνωρίζει όλες τις πράξεις και το τίμημα πώλησης τους . 3 ον Να κατατεθούν επιτέλους οι ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ του Συμβουλίου Εγγραφής στη Βουλή προς έγκριση, οι οποίοι καθυστερούν για πέραν των δέκα χρόνων. 4 ον Να εισαχθούν νέα κριτήρια για την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών ώστε να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία.( Δημοψήφισμα των κτηματομεσιτών) 5 ον Να καταργηθεί η εγγραφή κτηματομεσιτικών εταιρειών τύπου «μαιμού », όπου ο αδειούχος κτηματομεσίτης συνήθως δεν εργάζεται και δεν συμμετέχει ουσιαστικά, αλλά απλώς δίνει εικονική κάλυψη έναντι αμοιβής σε οποιοδήποτε ανίδεο είτε αυτός είναι Κύπριος είτε ακόμη και ξένος από τρίτη 9 χώρα. Με απλά λόγια, πωλεί την κτηματομεσίτη του άδεια. 6 ον Να προσληφθούν ακόμη 4 Επιθεωρητές με τα απαραίτητα προσόντα , δηλαδή να έχουμε σύνολο τουλάχιστο 5 Επιθεωρητές. Οι Πειρατές και παράνομοι κτηματομεσίτες συνεχώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται ανενόχλητοι χωρίς να δίνουν νόμιμες αποδείξεις. Στο διαδίκτυο υπάρχουν μερικές εκατοντάδες διαφημίσεις πειρατών κτηματομεσιτών. Δυστυχώς το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών υπολειτουργεί, επειδή έχει μόνο δύο επιθεωρητές οι οποίοι ασχολούνται παράτυπα, περισσότερο με διοικητικά θέματα, αντί να ασχολούνται με την πάταξη της πειρατικής παράνομης κτηματομεσιτείας. Τα τελευταία 5 χρόνια, δηλαδή από το 2015 μέχρι το 2019, έχουν καταδικασθεί μόνο 36 υποθέσεις, ( βάσει καταλόγου που εκδόθηκε από το Συμβούλιο το 2019) δηλαδή αναλογούν περίπου 7 (επτά) δικαστικές υποθέσεις το χρόνο ! 10 Υπολογίζουμε ότι οι πειρατές παράνομοι κτηματομεσίτες να είναι πάνω από 2,000 ! 7 ον Να αυξηθούν τα χαμηλά προστίματα του ύψους των 100 ή και 200 ευρώ που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτά τα χαμηλά ποσά που επιβάλλονται δεν είναι καθόλου αποτρεπτικά, για να συμμορφωθούν οι παραβάτες του νόμου. Όσοι πειρατές καταδικάζονται από τα δικαστήρια, αμέσως μετά πρέπει να ελέγχονται από το ΦΠΑ, το Φόρο Εισοδήματος και τις Κοινωνικές ασφαλίσεις. Δεχόμαστε συχνά καταγγελίες από αγοραστές που έχουν προβεί σε αγορά ακινήτου από μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια αδειούχου κτηματομεσίτη ή άλλου ειδικού, και έχουν πέσει θύματα μερικών επιτήδειων πειρατών του επαγγέλματος μας .

Ενώ το κράτος χρεώνει και επιβαρύνει τους νόμιμους αδειούχους κτηματομεσίτες με φορολογίες, με επαγγελματικές άδειες, με κοινωνικές ασφαλίσεις, με 11 Φ.Π.Α, οι πειρατές του επαγγέλματος αφήνονται ανενόχλητοι και χωρίς να πληρώνουν τις απαιτούμενες φορολογίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, από τις 4000 πολιτογραφήσεις με Κυπριακά διαβατήρια που έχουν παραχωρηθεί, δεν γνωρίζουμε κανένα αδειούχο κτηματομεσίτη να περιλαμβάνεται στη λίστα των υπεύθυνων μεσολαβητών που έχει δημοσιευθεί.

Έντιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων (διά του εκπροσώπου σου, της κας Ελένης Μαύρου), κύριοι βουλευτές, προσδοκούμε σε αγαστή συνεργασία μαζί σας προς επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για την επίτευξη των άνω στόχων μας , για το καλό όχι μόνο του επαγγέλματος μας, αλλά και της οικονομίας γενικότερα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Τελειώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς τον Έντιμο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ Δημήτρη Συλλούρη (δια 12 του εκπροσώπου του, της κας Ελένης Μαύρου), τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, το διευθυντή Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, και την Εκτελεστική μας Γραμματέα στο ΚΕΒΕ κα Γιάννα Πελεκάνου.


Αλλά, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε και στο ΚΕΒΕ, που μας στηρίζει διαχρονικά εδώ και σαράντα ένα χρόνια. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζω προς τον Πρόεδρο του ΣΕΚ και το νομικό μας σύμβουλο, για τις υπηρεσίες που μας προσέφεραν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΣΚΕΚ για τη στήριξη και συμπαράστασή τους στον τιτάνιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους,

Ηλίας Αθανασίου

Πρόεδρος ΣΚΕΚ

Κιν.: 99 692 918 - Τηλ.: 25-388 630

Email: elias@lemesosestates.com73 views0 comments